بازیافت فولاد


بازیافت فولاد

بازیافت فولاد اصلا مبحث جدیدی در صنعت فولاد به حساب نمی آید. در واقع از قرن نوزدهم فرآیندهایی برای ذوب ضایعات فلزات و تولید محصولات فولاد جدید به کار گرفته می شود. فولاد دارای یک ویژگی برجسته است و آن قابلیت بازیافت نامتناهی آن است، بدون آن که کیفیت مواد اولیه ی آن تغییر کند. اتم های آهن از بین نرفتنی هستند و با ذوب ضایعات به سادگی به شکل جدیدی مرتب می شوند تا فولاد جدیدی با ویژگی های جدید شکل دهند .

 

بازیافت فولاد باعث کاهش هزینه ها، حفظ انرژی و منابع طبیعی می شود

مصرف ضایعات فولاد باعث می شود تا 74% در انرژی مورد نیاز برای تولید فولاد از مواد خام صرفه جویی شود. علاوه بر این بازیافت هر تن قوطی فلزی موجب حفظ:

  • 1/5 تن سنگ آهن
  • 0/5 تن کک (نوعی زغال سنگ)
  • 1/28 تن زباله ی جامد
  • کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تا 86%
  • کاهش 76 درصدی آلودگی آب

می شود.

فرآیند بازیافت فولاد

بازیافت فولاد در 4 مرحله صورت می گیرد که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم:

  1. انباشت و طبقه بندی
  2. پرس، برش و خردکردن
  3. جداسازی
  4. ذوب و خالص سازی

1. انباشت و طبقه بندی

ضایعات فلزی از جمله دوچرخه، اتومبیل، لوازم خانگی و قوطی های نوشابه و غذا به طور کامل طبقه بندی و انباشت می شوند. سپس جداکننده های غول آسا (دستگاه جابجایی مواد، چنگ و …) وارد عمل می شوند.

ماشین جابجایی مواد کیوان کاوه، دستگاه مورد استفاده در صنعت بازیافت فولاد

ماشین جابجایی مواد برای حمل قراضه های فولادی استفاده می شود.

دستگاه جابجایی مواد

ماشین جابجایی مواد ساخت شرکت کیوان کاوه

2. خرد کردن

در این مرحله ضایعات فلزی را توسط دستگاه پرس می کنیم و سپس به وسیله ی دستگاه های خردکن به قطعات کوچک تبدیل می کنیم.

بلینگ پرس ساخت شرکت کیوان کاوه، دستگاه مورد استفاده در صنعت بازیافت فولاد

این دستگاه جهت پرس نمودن کلیه ضایعات فلزی از جمله ضایعات آهن، فولاد، آلومینیوم، مس، وایر و بدنه اتومبیل بکار برده مي شود. بل های تولید شده به سادگی قابل حمل بوده و برای شارژ کوره های ذوب فلزات مناسب می باشند .

شریدر کیوان کاوه، دستگاه مورد استفاده در صنعت بازیافت فولاد

خردکن (شریدر) کیوان کاوه قادر به خرد کردن تایر ، مواد پلاستیکی و لاستیکی ، محصولات چوبی ، فرش ، شیشه ،آلومینیوم، انواع بطری و برخی از انواع قراضه های فلزی ،وایر و . . . می باشد .

3. جداسازی

در این مرحله فلزات خردشده را به میدان های مغناطیسی منتقل می کنیم و فروها از غیر فروها جدا می شوند. سپس در دمای حدود 550 درجه مواد غیرفلزی مثل لاستیک، چسب، رنگ و … توسط دستگاه مکش جدا می شوند.

4. ذوب و خالص سازی

در کوره های ذوب، فلزات را در دمای مشخص براساس ویژگی های فیزیکی شان تا دمای 3000 درجه سانتی گراد ذوب می کنیم. خواص منحصر بفرد هر فلز به ما کمک می کند که بتوانیم آنها را از طریق فرآیندی به نام الکترولیز از هم جدا و خالص سازی کنیم. سپس فولاد ذوب شده آماده ی ارسال به صنایع مختلف برای استفاده به عنوان ماده ی خام می باشد؛ و این سیکل دوباره آغاز می شود…

اهمیت بازیافت فولاد در ایران

فولاد پس از نفت خام پرمصرف ترین ماده در کشورهای مختلف جهان به شمار می رود. فولاد به دلیل ویژگی های ذاتی آن مانند دوام بالا، قابلیت اطمینان و تطبیق پذیری در طراحی، ماده ی انتخابی مهندسان و طراحان می باشد. در صنایع خودرو، ساختمان سازی، لوازم خانگی و … از فولاد به عنوان ماده ی اولیه استفاده می شود. تولید فولاد ایران در سال های گذشته افزایش چشمگیری داشته است؛ به طوری که میزان آن نسبت به 10 سال گذشته حدود 3 برابر شده است.

صنعت فولاد ایران از جمله شرکت فولاد مبارکه توانسته است علاوه بر تامین نیاز داخلی، بین 10 کشور صادرکننده ی فولاد خام قرار  گیرد.

 

 

دیدگاهی ثبت نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× گفتگو در واتساپ